+90.312.484 7776

Çamaşır Yıkama

Çamaşır yıkamak kesinlikle kolay bir iş değildir.

KİRLİ ÇAMAŞIRLARI SINIFLANDIRMA 
 
Kural 1: Mutfakta kullanılan tekstil ürünlerini iç çamaşırlarınızla kanka bir şekilde kirli sepetinde saklamanız pek doğru olmaz. Sonuçta mutfak bezleriyle en iyi ihtimal tencereleri kuruluyor ve masayı siliyorsunuz. Masa örtülerinizin üzerine ekmek, çatal, kaşık koyduğunuzu da hatırlatırım. Nasıl olsa yıkanacak, demeyin. Ben de o zaman “Niye yıkanmış ayak havlularıyla yüzünüzü de kurulamıyorsunuz?” derim. Kirli sepetinde ayrı bir poşetin içinde durabilirler. 
 
 
Kural 2: Yıkamaya geçmeden önce çamaşırları renk ve dokularına göre ayırın. “Beyazlar” diye meşhur olan sınıf beyaz olan her şeyi kapsamaz. Beyazlar derken kast edilen sadece iç çamaşırlar. Onların da hepsi değil. Beyaz  ve yüksek ısıya dayanıklı olanları. İşte bu beyazlarla başka renkleri birarada yıkamaya devam ederseniz asla annenizin çamaşır askısındakiler gibi “beyaz ötesi” olamayacaklar. Ne yapacaksınız? Üşenmeyip mavi atleti ayıracak ve onu renklilerle yıkayacaksınız. 
 
Kural 3: Renkliler derken de beyaz olmayan tüm renkleri aynı düşünmeyin. Açık renkliler ve koyu renkliler de ayrı yıkanmalı. Siyah ve lacivert renkli çamaşırları bir grup diğerlerini başka bir grup yapabilirsiniz. O koyu renklere hiç güvenmeyin. Bir kere beraber atarsınız boyamaz, ikinci de bir bakmışsınız boyayıvermiş. 
 
 
Kural 4: Kot yelekle ipek bluz de bir arada yıkanmaz. O ipeğin canı çıkar. İpek olmasa bile onun kadar hassas başka kumaşlar da var. Dokunduğunuzda anlarsınız zaten. Onları tek başına yıkamalısınız. Makinenin kısa programı bu tek parçalar için icat edilmiş bence. Gömlekler de ayrı bir grup yapılırsa onlara özel programda yıkanır.
 
Kural 5: Yünlüler için bir program var ve bu program gerçekten gerekli. En fazla 30 derecede ve fazla uzun olmayan bir programda yıkanır yünlüler. Aksi takdirde en kötü ihtimal çeker, en iyi ihtimal sünerler. 
 
Kural 6: Bebeklerin çamaşırları neden ayrı yıkanır? Farklı deterjan kullanıldığı için mi? Aslında farklı deterjan alerjisi olmayan çocukların giysileri için gereksiz ve fazladan bir masraftır. Ama iki kere durulamak bebek giysileri için olmazsa olmazdır. Özellikle de toz deterjan kullanılıyorsa. Yani bebeklerin giysilerini ayrı yıkıyoruz çünkü onları iki kere duruluyoruz. Hmm, hem ayrı yıka hem de minicik giysileri renklerine göre ayır. Elektriğe yazık, suya yazık diye düşünmeden edemiyoruz tabi. Bu sebeple onların giysilerini açık renk, koyu renk, beyaz renk demeden bir arada yıkıyoruz. Ama bir şartla… 
 
Kural 7: Renk Koruyucu Mendil hayat kurtaran bir şey. Fiyatları uygun değil o yüzden her yıkamada kullanamıyoruz ama en azından rengarenk bebek giysilerini yıkarken kullanırsak yavrularımıza orası burası boyanmış tulumlar giydirmek zorunda kalmayız. Ayrıca bu mendili koyu ve açık iki renk barındıran giysileri yıkarken de kullanabilir. Mesela siyah bir kazak ama beyaz çizgileri var. Muhtemelen o beyaz çizgiler ilk yıkamadan sonra grileşir. Renk Koruyucu Mendil buna da engel oluyor. 
 
 
Kural 8: Havlular… Beyaz havluları beyaz iç çamaşırlarla, renkli havluları diğer renkli çamaşırlarla yıkamak adettendir. Ama benim tavsiyem eğer yeterince biriktirebiliyorsanız havluları diğer çamaşırlardan ayrı yıkamanız yönünde. Havlular suyu görünce çok sertleşiyorlar ve penye gibi ince kumaşlara dolanıp onları esnetiyorlar.  
 
Kural 9: Ayak havlularını yüz havlularıyla beraber yıkamaz kimse herhalde. Ama yine de ekleyelim. Ne de olsa Kapsamlı Rehber :)  
 
LEKELER?!  
Kural 10: Eskiden çıkmayan lekeler vardı, şimdi çıkan leke yok. Ben buna deterjan sektörünün leke çıkarıcı ürünleri daha çok satmak için deterjanlarının kalitesini düşürdüğü şeklinde bir yorum yapıyorum. Dolayısıyla markete gittiğimizde el mecbur çamaşır deterjanı ile beraber bir adet de leke çıkarıcı alıyoruz. İyisi? Deneme yanılma..  
 
 
Kural 11: Leke çıkarıcı demek lekenin çıkması garanti demek değil. Ya lekenin doğrudan üzerine dökersiniz ya da bir kova dolusu suda çözdürüp lekeli çamaşırı o suda bekletirsiniz. Tercih sizin. Ama eğer ikincisini yaparsanız sakın lekenin çıkması garanti olsun diye gece boyu suda bekletmeyin giysinizi. Krem rengi gömlek beyazlaşır, kırmızı kazağın rengi açılır. Bir şey olur illa..  
 
BU NE KIRIŞIKLIK?  
 
Kural 12: O makineyi ağzına kadar doldurmaya devam ederseniz çamaşırlar da öyle kırış kırış çıkar. Tasarruf olsun diye tek makine çalıştırır, kırışıklıkları açmak için ütülerken üstünü tamamlarsınız :) Çamaşırlar rahat olacak en fazla üçte iki oranında doldurmanızı öneririm. Havlular bu kuralın dışında.. 
 
KURUTMA MAKİNESİ  
 
 
Kural 13: Kurutma makinesi medeniyettir. Kolaylıktır. İşin yarılanmasıdır. Daha birçok güzel şeydir… Hele hele bebek doğduktan sonra annenin yatılı yardımcısı gibidir. O kadar diyeyim. 
 
Kural 14: Kurutma makinesini de ağzına kadar doldurursanız açılması neredeyse imkansız kırışıklıklar elde edersiniz.   
 
 
Kural 15: Kurutma makinesi biter bitmez çamaşırları hemen alır güzelce katlar veya düz bir şekilde üst üste dizerseniz, kendiliğinden ütülü gibi olurlar. Evde giyilen giysiler, eşofmanlar, iç çamaşırlar, (kumaşına göre) masa örtüleri, havlular… Sıcağı sıcağına alıp hemen dediğimi yapın ütünüz nasıl azalıyor görün. Ama makinede bırakırsanız, mesela bir on dakika, ütü masasından başka çareniz kalmaz.  
 
Kural 16: Yünlü ve diğer hassas giysileri kurutma makinesine atmazsanız iyi olur. Yünlüler kesin çeker, diğerleri de yıpranır. Gömleklere bir şey olmaz, onlara acımayın :)  
 
Kural 17: Nem sensörü olan bir kurutma makinesi tercih edin. Belli aralıklarla çamaşırın nemini ölçerek süreyi otomatik olarak kısaltıyor. İki saatlik bir program 40 dakikada da bitebiliyor.   
 
 
Kural 18: Kurutma programı olan çamaşır makineleri de var. Ama nedense çevremde bunları alıp da memnun olan yok. Herkes çok kırıştırdığını söylüyor. Bence sebep yine doluluk oranı..  
 
SON ÜTÜ   
 
Kural 19: Güzel ütü yapmanın birinci şartı iyi bir ütüye sahip olmaktır. Damlama yapmayan, canavar gibi buhar veren vs. Ütünüz kötüyse yapacak bir şey yok. 
 
 Kural 20: İnternette ütü yapmanın inceliklerini anlatan pekçok video var. Türk kadınları ütü yapmaya yabancı değil ama yine de izlemekte fayda var. En azından kolay yolunu öğrenirsiniz.  
 
DERECELER
 
30-40: İdeal derece bunlardır. Zaten giysilerinizin etiketlerine bakın, 40′ın üzerinde bir öneri olmaz.  
 
50: Beyazlarda tercih edilebilir. 
 
60-90: Kumaş boyama dışında asla kullanmadığım iki derece. Çamaşırların canı çıkıyor, sünüyor. Annelerimiz eskiden kakalı bezleri kaynatıyorlarmış tamam ama şimdi böyle bir ihtiyaç var mı Allah aşkına? Özel durumlar haricinden bu iki ısıdan uzak durmak lazım.. 
 
Önemli Ekleme: Bebeklerin tüm giysilerini ve alt iç çamaşırları ütülemekten zarar gelmez, fayda gelir.  
 
TOZ DETERJAN MI SIVI DETERJAN MI?  
 
Ne fark eder? Artık ikisi de köpürmüyor, ikisi de leke çıkarmıyor. Deniz kokulu olanı mı gül kokulu olanı mı seçelim derseniz ikinciyi öneririm.  
 
YIKAMA SÜRESİ  
 
 

Her çamaşır bir buçuk saat dönmek zorunda değil. Mesela yüz havluları.. 30 dakikada tertemiz olabilecekken kendimizi zorlamaya ne gerek var? 

Sayfamızı Paylaşın

Sipariş Formu

Ad/Telefon
Adres/Eposta
Alış Tarihi
Alış Saati
Teslim Tarihi
Teslim Saati
Eklemek İstediklerinz
Doğrulama *